AKTUELNO

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima, a u delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade, kao i pretnje i napadi na novinare.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" i Ratko Femić, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Kurir", složili su se da su iznenađeni ovim izveštajem i da nisu očekivali ovakav izveštaj.

-Mi smo dolaskom Donalda Trampa očekivali neki veliki zaokret u američkoj spoljnoj politici koji se ne dešava, ali Tramp ima realnije savetnike i mi u izveštajima Stejt departmenta do sada nismo imali navedene tačke koje kritikuju vlast u Prištini - ocenio je Femić.

-U ovom izveštaju govori se da je vrh vlasti ogrezao u korupciju, kritikuje se što nisu pronađeni počinioci ubistva Olivera Ivanovića, kao i o kontinuiranim napadima na Srbe i pritiscima, koji izvode pripadnici snaga bezbednosti - za mene je to iznenađenje - naglasio je on.

Vujičić je ocenio da je ovakvo neko priznanje o stanju na Kosovu i Metohiji bilo nezamislivo do ovog izveštaja.

-Nisam očekivao ovakav izveštaj o stanju na Kosovu. Juče su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, bataljona vojne policije "Kobre" i specijalne jedinice američke mornarice "Foke" održali zajedničku vojnu vežbu, a kojoj je prisustvovao američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i koji je izavio da ga raduje takva vrsta saradnje, da će mirnije spavati - podsetio je Vujičić.

-Čini mi se da su Srbija i SAD prvi put u istim šinama - ocenio je on.

#Ratko Femić

#SAD

'